Wie zijn wij?

Zanggroep Sheliak is een veelzijdige, gezellige en enthousiaste groep van zo’n 40 mannen en vrouwen in verschillende leeftijden vanaf 30 jaar met een gezamenlijke passie: namelijk zingen!

Zie, om een indruk van ons te krijgen,  deze opname van ons klapstoelconcert in 2022.

Sheliak biedt een gevarieerd, populair en swingend scala van liedjes uit diverse genres zoals rock, pop, ballads en musicals. Wij zingen met bassen, tenoren, alten en sopranen een 4-stemmig repertoire. Soms vullen we dit meerstemmig aan met mezzosopranen, hoge alten, hoge tenoren en baritons. Via de knop “Repertoire” kun je een indruk krijgen van ons uiteenlopende repertoire.

Sheliak treedt jaarlijks een aantal keer op voor publiek, o.a. bij korenfestivals, eigen klapstoelconcert, muzikale evenementen, al dan niet samen met andere muziekgezelschappen uit de regio. Ook gaan we wel eens “out of the box” door een eigen productie te maken of de Kerst in een heerlijk ouderwets jasje neer te zetten.
In onze “Agenda” kun je de planning van onze recente en komende optredens zien. Je bent altijd van harte welkom!

Wij repeteren iedere dinsdagavond van 20.00 – 22.15 uur (inclusief korte pauze) onder leiding van onze dirigente Femke Schmitz in Gemeenschapshuis ’t Patronaat in Veldhoven. Na de repetitie is er volop gelegenheid voor een gezellige nazit.

Bij Sheliak zijn we primair gericht op de kick van het samen zingen van een mix van mooie muziekstukken!
Ook wordt er jaarlijks een feestavond of weekend georganiseerd, waarbij samenspel en zang een rol spelen, maar ook de gezamenlijke sfeer in de groep een boost krijgt.

De Geschiedenis van Sheliak…..
Ontstaan vanuit het ontgroeid zijn van een jongerenkoor wordt op 7 januari 1986 Gemengd Koor Sheliak opgericht. Sheliak is inmiddels uitgegroeid tot een groep met diverse persoonlijkheden en de benaming Zanggroep past beter bij onze muziek en uitstraling.
Voor wie het écht weten wil: waar komt de naam Sheliak toch vandaan?
Sheliak is het Arabische woord voor de Byzantijnse harp. Volgens de Griekse mythologie werd de harp (lier), gemaakt door Hermes, de boodschapper van de goden, van het schild van een schildpad. Hermes gaf de lier aan Apollo, de zanger, die er heel beroemd mee werd. Apollo is de zoon van Zeus en god der schone kunsten en passie; hij werd altijd met deze lier (ons embleem) afgebeeld. De harp staat dus symbool voor onze zang en gezamenlijke passie voor muziek!